Heb je vragen over wat je kunt verwachten tijdens de zwangerschap en bevalling van je kat? Dit artikel geeft antwoord op enkele van de meest voorkomende vragen die mensen hebben over de zwangerschap van katten.
Voor de zwangerschap
Het lichaam van de kat ondergaat heel wat veranderingen voor ze zwanger kan worden.
Voordat een kat zwanger kan worden, moet ze eerst krols worden. In deze periode wordt de cyclus van de kat op gang gebracht en zal ze een verhoogde drang tot paren ervaren. Ze kan ook gedragsveranderingen vertonen, zoals meer rusteloosheid en ze kan luidruchtige geluiden maken.
De krolse periode duurt gemiddeld ongeveer 7 dagen, waarna de kat klaar zal zijn om te paren. Als ze in deze periode niet paart, zal de cyclus zich elke 2-3 weken herhalen totdat ze zwanger wordt of wordt gesteriliseerd.
Hoe weet ik of mijn kat zwanger is?
Er zijn een paar verschillende manieren om te ontdekken of je kat zwanger is.
Gedrag zwangere kat
- Een van de eerste signalen kan zijn dat de eetlust van je kat toeneemt.
- Ze eet misschien vaker of in grotere hoeveelheden dan normaal. Je kunt ook merken dat ze begint aan te komen, vooral rond haar buik.
- Haar tepels kunnen ook groter en meer uitgesproken worden.
Als je denkt dat je kat zwanger is, zou je naar de dierenarts kunnen gaan voor een bevestigingsecho. Een echo kan je een idee geven over wanneer de kat uitgerekend is. Met de juiste zorg zullen de meeste poezen een gezonde zwangerschap hebben en een gezond nest kittens ter wereld brengen.
Hoe lang zijn katten zwanger?
De gemiddelde zwangerschap van een kat duurt 63-65 dagen. Dit kan echter variëren, afhankelijk van de individuele kat. Sommige katten zijn slechts 58 dagen zwanger, terwijl anderen 68 dagen zwanger kunnen zijn. Over het algemeen hebben jongere, gezondere katten de neiging een kortere zwangerschap te hebben dan oudere, minder gezonde katten.
De bevalling
Wanneer de kat klaar is om te bevallen, zal ze opzoek gaan naar een veilige, besloten plek. Het is belangrijk om haar een rustige ruimte te geven waar ze zich comfortabel en ongestoord kan voelen. Leg zachte dekens of handdoeken in de ruimte, zodat ze een comfortabele plek heeft om haar kittens ter wereld te brengen.
Tijdens de bevalling kan je kat gillen of huilen – dit is volkomen normaal! Zodra het eerste kitten geboren is, volgt de rest meestal binnen een uur of twee. Als de kat echter binnen 12 uur na het breken van de vliezen nog niet bevallen is, is het belangrijk om haar meteen naar de dierenarts te brengen, omdat dit op complicaties kan wijzen.
Na de bevalling
Nadat de kat al haar kittens ter wereld heeft gebracht, zal ze deze schoonmaken en zich installeren voor een lange periode van zogen. Het is belangrijk om haar in deze periode met rust te laten, zodat ze zich kan hechten aan haar kittens en goed voor ze kan zorgen.
Als je andere huisdieren in huis hebt, is het ook belangrijk om ze uit de buurt van de nieuwe moeder en de baby’s te houden totdat ze de kans hebben gehad om zich te hechten – anders kunnen er conflicten ontstaan.
Hoe vaak in een jaar kunnen katten zwanger worden?
Technisch gezien kunnen katten tot wel vijf keer per jaar zwanger worden. Echter, wordt door dierenartsen aangeraden om de kat maximaal twee keer per jaar een nestje te laten dragen, omdat een zwangerschap een grote impact heeft op het lichaam van je kat.
Tot welke leeftijd kan een kat zwanger worden?
Als ze niet wordt gesteriliseerd, kan een poes tot op hoge leeftijd nestjes kittens blijven krijgen. Hoewel het zeker mogelijk is voor een oudere kat om een succesvolle zwangerschap te hebben, zijn de gezondheidsrisico’s hoger.
Oudere katten hebben meer kans op gezondheidsproblemen die een zwangerschap kunnen compliceren. Ook hebben ze vaak moeite om voor hun kittens te zorgen vanwege lichamelijke beperkingen. Om deze redenen is het over het algemeen aan te raden een poes te steriliseren voordat ze de middelbare leeftijd bereikt.
Ook interessant: Hoe weet ik of mijn kat krols is?